Panimo | Ota yhteyttä | pöytävaraus | tarjouspyyntö

Ruoka- ja juomalistat

Talon oluet

Jo yli 250 vuotta oluen virtaa

Panimotoiminta kuuluu vahvana osana Suomenlinnan perinteeseen. Kun ensimmäiset ruotuarmeijan sotilaat saapuivat Suomenlinnaan rakennustöihin 1700-luvulla, toivat he mukanaan myös ensimmäiset oluttynnyrit. Kuuluihan olut tuolloin päivittäiseen ravitsemukseen. Suomenlinna kasvoi vilkkaaksi linnoituskaupungiksi, jossa panimo- ja ravintolatoiminta kukoistivat.
Suomenlinnalaista hienoa oluenpanon perinnettä jatkamaan perustettiin Suomenlinnan Panimo vuonna 1995 ja ensimmäiset keitot uudessa panimossa valmistuivat 1997
Ravintolamme valikoima saattaa vaihdella kausittain, alla kaikki tuotannossa olevat oluet ja siiderit.

Höpken Pils

Höpken Pils (4,2 til-%) on pils-tyyppinen lagerolut, joka on väriltään kullankeltainen. Vaahto on kauniin valkoinen, maku kevyt ja kuiva. Vahvasta humaloinnista on aikaansaatu voimakas kitalaen peittävä katkeruus ja hyvin pehmeä jälkimaku. Klassikkoesikuvansa mukaisesti Höpken Pils on valmistettu parhaasta pilsner-maltaasta ja tsekkiläisistä Saaz-humaloista.

Coyet Ale

Coyet Ale on saanut nimensä kuulun soturin Henrik Gideon Coyetin (1725-1774) mukaan. Hän vietti elämänsä viimeiset vuodet Suomenlinnan linnoitustyömaalla. Linnoituksen päällikkö Ehrensvärd nimesi osan uljaasta linnoituksesta hänen mukaansa. Coyetin aikakaudella kaikki oluet olivat pintahiivaoluita, aleja. Suomenlinnan Panimon erinomainen Coyet Ale jatkaa Suomenlinnassa harjoitettua pintahiivaoluiden traditiota. Tämä (4,5 til-%) täysmallasolut (pilsner-, ale- ja karamellimallas) on vahvasti humaloitu. Sen tunnistaa kuparinpunaisesta väristä ja kermaisesta vaahdostaan. Oluessa maistaa rehevän maltaisuuden lisäksi vahvan humalan aromin.

Spithead Bitter

Englantilaistyylinen Spithead Bitter (4,5 til-%) on aromikas, meripihkan punertava ja miedosti hiilihapollinen bitterolut, jonka jälkimaussa on vahva humalan katkero. Lähtiessään Oolannin sotaan Suomen rannikolle, varustivat englantilaiset laivansa Spitheadin kaupungissa, eteläisessä Englannissa. Sotilaat vahvistivat taistelutahtoaan ja keräsivät rohkeutta siemailemalla suuria määriä bitter-olutta. Kyseistä olutta lastattiin myös laivojen muonavarastoon

Piper Wit

Piper Wit (4,7 til-%) on vehnäolut belgityyliin. Witbeerit ovat suodattamattomia pintahiivaoluita, jotka on maustettu mm. korianterilla ja pomeranssilla sekä tässä tapauksessa myös appelsiinilla. Piper Wit on kesäisen raikas ja helposti juotava vaalea vehnäolut, jonka tuoksussa korostuu selvä sitrushedelmän aromi. Belgian vanha emämaa Ranska näytteli suurta osaa Suomenlinnassa; Viaporin rakentamisessa käytettiin ranskalaista kultaa ja saaren seurapiireissä noudatettiin tapoja, joihin Tukholman hovipiireissäkin oltiin totuttu. Kenties mamsellit seurueineen Piperin puiston pique-niqueillaan nauttivat myös raikasta biére blanchea.

Fabian Stout

Suomenlinnan Panimon Fabian Stout (5,5 til-%) on maultaan hyvin humaloitu, kuiva ja paahteinen sekä väriltään musta olut. Nimensä olut on saanut kenraali Fabian Steinheilin (1762-1831) mukaan. Hän toimi Suomen kenraalikuvernöörinä 1812, jolloin Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki. Samana vuonna Steinheilille myönnettiin kreivin arvo. Osallistuessaan uransa aikana lukuisiin taisteluihin eri puolilla Eurooppaa, oppi Steinheil myös arvostamaan erilaisia oluita. Helsingissä ja koko Suomelle tärkeässä Suomenlinnan merilinnoituksessa toimiessaan, hän usein nautti voimakkaita stout-tyylisiä oluita.

Helsinki Portteri

Portteri on vanha perinteinen Lontoosta 1700-luvulta peräisin oleva oluttyyppi. Suomalaiset portterit ovat saaneet vaikutteita myös Venäjälle keisarin hoviin Britanniasta rahdatuista juomista; kestääkseen pitkän merimatkan ne ovat hieman vahvempia kuin perinteiset brittiportterit. Helsinki Portteri (5,6 til-%) on hyvävaahtoinen, väriltään musta pintahiivaolut. Tuoksultaan olut on paahtunut ja maultaan kevyehkö ja hieman lakritsainen.

Hoppe IPA

Suomenlinnan Panimon Hoppe IPA (6,0 til-%) on kuivan hedelmäinen, kauniin punertava ja vahvasti humaloitu olut. Nimensä tämä juoma on saanut Fredrik Vilhelm Hoppen mukaan. Luutnantti Hoppe johti Suomenlinnassa linnoitustöitä Ehrensvärdin alaisuudessa. Hän toimi linnoitussuunnittelijana, piirtäjänä ja työnjohtajana. Ulkomaan matkoillaan hän ihastui vahvasti humaloituihin brittiläisiin oluttyyleihin ja tuotti niitä itselleen sekä ystävilleen Suomenlinnaan rakennustöitä vauhdittamaan. Osa linnoituksesta, kontregardi Hoppe, on saanut nimen hänen mukaansa.

Seth Lager

Suomenlinnan Panimon punertava lager-olut (4,7 til-%) on tehty kolmesta viljasta, rukiista (Secale), vehnästä (Triticum) ja ohrasta (Hordeum), joiden alkukirjaimista on myös saanut nimensä – Seth. Seth on maltainen, vahvarunkoinen lager, jonka rukiinen runko piristyy vehnällä ja taittuu pitkällä, mutta miedolla humalan puraisulla. Oluen nimi Seth linkittyy tiiviisti myös Suomenlinnan historiaan. Gabriel von Seth (1690-1774) oli paitsi linnoituksen rakentajan Ehrensvärdin hyvä ystävä, myös tunnettu vaikuttaja ja herkkusuu. Bastion Seth seisoo edelleenkin osana Suomenlinnan linnoitusta keskellä vehreää Komendantin yrttitarhaa.

Tin Soldier’s Apple Cider

Tin Soldier’s Apple Cider (4,7 til-%) on kuiva ja raikas täysomenasiideri. Se on valmistettu raikkaista omenoista puristetusta mehusta käyttämällä. Siiderin annetaan kypsyä rauhassa ja pitkään ennen kuin se pakataan siiderinystävien nautittavaksi. Siidereitä on Suomenlinnassa nautittu linnoituksen perustamisesta lähtien. Raikas omenasiideri on maistunut janojuomana askareiden lomassa kiireisille upseereille ja heidän rouvillensa.

Tin Soldier’s Hard Cider

Tin Soldier’s Hard Cider (7,5 til-%) on kuiva ja raikas täysomenasiideri. Tin Soldier’s siideri on valmistettu perinteisin siiderinvalmistusmenetelmin omenoista puristetusta mehusta käyttämällä. Siidereitä on Suomenlinnassa nautittu linnoituksen perustamisesta lähtien. Erityisesti korkeat upseerit rouvineen virkistivät usein päiväänsä figerporillisella raikkaan hapokasta ja voimakasta siideriä.

Ilahduta ystävää, perheenjäsentä tai kollegaa. Tilaa maukas lahjakortti, joka muistetaan.

Lahjakorttitilaukset tästä.

YhteystiedotKatso Oivaraportti

Rekisteriseloste